PRÆCERTIFICERET TIL DGNB PLATIN

GENBRUGSTEGL GAVNER DEN CIRKULÆRE ØKONOMI

CPH Pulse, beliggende på Havneholmen i København, kombinerer en fremtrædende arkitektur med en strategisk beliggenhed ved Havneholmen. Byggeriet er et kontorkompleks med en samlet størrelse på ca. 15.000 m² og er blevet udviklet med store ambitioner af bygherren Skanska og totalentreprenøren, Nordstern.

ÆSTETIK OG GENBRUG GÅR HÅND-I-HÅND

Sandwichfacadernes formur på CPH Pulse beklædes med genanvendte murstensskaller i forskellige røde toner. Det skaber et udtryk, hvor bygningen kommer til at fremstå levende og afvekslende.

Men genbrugsteglene er ikke kun valgt ud fra deres udseende, de er i høj grad valgt på grund af deres rolle i den cirkulære økonomi.

For selvom mursten har en lang levetid, rives byggerier ofte ned, uden at murstenene genbruges. På CPH Pulse derimod er de brugte mursten blevet renset og kvalitetstestet og efterfølgende skåret i teglskaller og limet lodret på betonelementerne. Ved at genanvende murstenene på den måde, fastholdes materialerne i kredsløbet.

OVERGANG TIL CIRKULÆR TANKEGANG

– Overgangen til cirkulær økonomi er en af de store udfordringer, ikke kun i byggeriet, men helt generelt. Det er også et af vores fokusområder, fordi det er et af de steder, hvor vi har stor mulighed for at bidrage positivt, fortæller Camilla Dyring, Bæredygtighedschef hos CRH Concrete.

I forhold til cirkulær økonomi har CRH Concrete også kastet et skarpt blik på affaldsstrømmene i produktionen. Det betyder bl.a., at huldæk, som også anvendes på CPH Pulse, indeholder 10% tilslag fra spild fra egen produktion.

– Den cirkulære tankegang handler om affaldsminimering i vores produktion ved at nedknuse og genbruge vores eget spild, men også om at se på, om vi kan genbruge fra andre. Sidst men ikke mindst handler det på sigt om at kunne genbruge elementer direkte – f.eks. fra eksisterende byggeri – og dermed skabe en ny værdikæde for betonelementer, forklarer Camilla Dyring.

Anvendelsen af genbrugstegl på CPH Pulse fungerer som et levende eksempel på, hvordan cirkulære ideer kan omsættes til handling.

Byggeriet forventes færdigt i løbet af 2025.

_____________________________________________________

Bygherre: Skanska
Entreprenør: Nordstern
Rådgivende ingeniører: Sweco
Arkitekt: Holscher Nordberg

_____________________________________________________