Museum Sønderjylland

Et usædvanligt syn rammer en, når man triller igennem et industriområde og op foran Museum Sønderjyllands formidlings- og magasinbygning, som er under opførelse ved Rødekro.

Bygningen fremstår nemlig med en speciel rødlig facade, og noget der ligner konturerne af bindingsværk. Konturerne af bindingsværket trækker tråden tilbage til de gamle huse på egnen, men er fremstillet med topmoderne bygningsmetoder, nemlig i betonelementer fra BETONELEMENT. Det færdige elementdesign er lavet fra fabrikken, og giver bygningen et helt unikt præg, som kobler datiden og historien med nutidens bygningskunst.

Arkitektonisk består projektet på i alt ca. 4.496 m² bruttoareal med tilhørende udearealer, af tre forskudte bygningskroppe, hvorved der opstår veldefinerede og læfulde gårdrum på begge sider af bygningen. Forskydningerne og de skiftende bygningshøjder skaber variation og et indbydende miljø i en menneskelig skala. Det centrale dobbelthøje rum er byggeriets hjerte og naturlige omdrejningspunkt, hvor alle husets forskellige funktioner krydser hinanden og skaber et levende og mangfoldigt miljø.

Den unikke røde farve er man kommet frem til i et samspil mellem arkitekt, BETONELEMENT og bygherre. Forud for støbningen af elementerne, blev der lavet prøver på elementer med henholdsvis en afsyret udgave, som stod mere ensartet i en rød farve. Samtidig blev der lavet en ubehandlet version, så den røde farve står i den helt naturlige douche. Det betyder, at farvemætningen ikke er helt ens over det hele på elementet. Det er en anelse mere hvidt ved kanter og nogle steder ved bindingsværksafstøbningerne.

Størrelse:
4.496 m2
Årstal:
2020
Arkitekt:
Friis & Moltke Architects
Bygherre:
Base Erhverv
Ingeniør:
Viggo Madsen
Placering:
Rødekro