Vi ligger helt i top i forhold til arbejdsmiljø på arbejdspladsen i hele CRH-koncernen på tværs af Europa. Og det er primært den konstante fokus på arbejdsmiljø, der giver gode resultater, fortæller Esben Nielsen, der er arbejdsmiljøchef hos CRH Concrete og fortsætter:

– Vi har et konstant fokus på arbejdsmiljø. Både fra medarbejderne selv og fra CRH. Så alle medarbejdere kommer sikkert hjem til familien hver dag. 

Over 4100 arbejdsdage uden ulykker med fravær

At have et godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen, er et vigtigt emne, når nye medarbejdere søger arbejde hos CRH Concrete, såvel som bygherrer også undersøger safety status, erfarer Esben Nielsen.

Fire af CRH Concretes brands har mere end otte år (over 3000 dage) uden arbejdsulykker med fravær til følge. På førstepladsen ligger MODULBAD med over 4100 ulykkesfrie dage uden fravær. Det svarer til mere end 11 år.

Foto: Arbejdsmiljøchef Esben Nielsen fortæller, hvordan man understøtter Peiko-bjælker.

Nummer et i sikkerhed

Når afdelingerne i CRH Concrete opnår flotte tal i forhold til antal dage uden arbejdsulykker med fravær, så bliver det bemærket – alt fra internationalt til ude blandt medarbejderne.

– Vi er nummer et i CRH på tværs af Europa i vores segment. Vi måler og rapporterer safety på samme måde, og når vi har webinarer og gør status, så er det dejligt at se, at her hos os er det ikke så ringe endda, siger Esben Nielsen og fortsætter:

– Det vigtigste er, at vi kan lære af hinanden. Vi bruger hinanden, og jeg oplever, at de øvrige i CRH i Europa også bruger os. Hver måned bliver der lagt op, hvis der er sket nogle hændelser, og vi har fokus på, hvordan det bliver løst. Så lærer vi af den bedste måde at løse det på. Vi har et stort samarbejde, og der er masser af gode kolleger, der sidder med sikkerhed ligesom jeg.

Medarbejderne mærker de gode resultater med heldagsarrangementer, en pølsevogn på arbejdspladsen eller noget helt tredje for at fejre, at endnu en milepæl er nået. Ligesom der afholdes aktive dage, hvor samarbejde og øvelser er rammen for at styrke og fokusere på eksempelvis faldsikring eller højderedning.

Arbejdssikkerhed: Alt bliver undersøgt

Når uheldet er ude, kan det hurtigt gå alvorligt galt med de mange store maskiner, der bliver håndteret rundt omkring i produktionerne.

– Helt basalt arbejder vi med mennesker og beton. Men når det går galt, så kan det gå rigtig galt. Derfor undersøger vi alle hændelser helt til bunds. Alt fra en blå negl til en større ulykke bliver undersøgt, lyder det fra Esben Nielsen.

– Fra 2004, hvor vi blev en del af CRH, er fokus på arbejdssikkerheden og arbejdsmiljøet steget. Før var der også fokus på det, men det var delt op i de enkelte enheder i virksomhederne, hvor man har haft sin egen kultur. Nu, som en enhed, kan vi have et større og konstant fokus på det, tilføjer han.

Som større koncern er det nemmere at få hjælp og støtte til safety guides og instruktioner, ligesom der på tværs af branchen også er et godt samarbejde om sikkerhed.

Synlighed er altafgørende for arbejdssikkerheden

Helt lavpraktisk skyldes de mange ulykkesfrie dage i CRH Concrete synlighed, mener Esben Nielsen. Og det mener han på to måder:

 

  • Vi synliggør, at der er gæster eller nye medarbejdere, der er urutinerede eller måske ikke helt sikre i proceduren endnu, og derfor får de hvide hjelme ude på pladserne og i produktionerne. De øvrige medarbejdere har orange hjelme. På den måde viser vi, at her er der nogen, vi alle skal passe lidt ekstra på.

  • Og derudover handler det også om, at vi selv er synlige. At vi selv går forrest og viser eksempler på god sikkerhed. Jeg kan ikke forlange alt muligt, jeg ikke selv overholder. Det nytter ikke noget. Jeg skal være et forbillede. Walk the talk.

Arbejdssikkerheden højnes ved lokale indsatser

Selvom Esben Nielsen er arbejdsmiljøchef i CRH Concrete, så tager han ikke alene æren for de mange år uden arbejdsulykker.

– Der sker ulykker, når man tænker ”vi plejer at gøre”. Når der går rutine i den. Hvis der har været en hændelse uanset hvor lille, så bliver vi ved med at spørge ”hvorfor” og derefter, ”hvad kan vi gøre fremover for at forhindre dette”. Men jeg kan ikke nå rundt til alle medarbejdere, og det er vigtigt at få de lokale med, forklarer han.

Hvis der har været en hændelse, så bliver der ude i afdelingerne talt om det lokalt.

– De skal have ejerskab over sikkerheden ude lokalt, så det forankres, og jeg guider og støtter dem i det. Det er den bedste måde at få sikkerhed til at blive en fast del af arbejdet.

Simpel og kort info virker

Når der kommer nye medarbejdere i CRH Concrete, modtager de en folder.

– Der står blandt andet opbygningen af virksomheden, hvem er deres arbejdsmiljørepræsentant på pladsen, et oversigtskort, så de ved, hvor de må færdes og ikke må færdes, hvor de kan få flere informationer og så videre. Det skal være kort og simpelt. Ellers virker det ikke, siger Esben Nielsen.

For to år siden lancerede CRH Concrete også en medarbejder app. Udover almindelige nyheder og informationer, er der også fokus på arbejdsmiljø i medarbejdernes hverdag på denne platform.

– Der står blandt andet, hvis der er sket noget alvorligt, så andre lærer af det, alle manualer er med dem rundt ved hånden og alt safety alert- og lovgivningsrelateret er også at finde på appen. Det virker. Jeg kan høre, medarbejderne snakker om, hvad der er på appen, og det er en måde, de altid er opdaterede på. Også i forhold til sikkerheden.

 

Lavede egen løsning på problem

Men arbejdsmiljø er ikke kun procedurer, manualer og planer. Det er også løsninger på eventuelt kommende problemer.

– Vi har eksempelvis også udviklet en pallefinger. Det sikrer arbejdet med at hejse paller med kraner, så man undgår stropper, at bunden af pallen buer, og ting falder af, fortæller Esben Nielsen og tilføjer:

– Der fandtes ikke noget på markedet til at løse det problem, så det opfandt vi selv. Det er en bom, der låser pallen, og så kan man hejse lige så tosset man vil, uden der sker noget. Det handler om at lave en løsning så enkel og sikker som mulig.

Pallefingeren blev født i 2016, og den har fået en fin modtagelse.

– Alle, der bruger den, kan se formålet, slutter Esben Nielsen.

Pallet finger montage af betonelementer | CRH Concrete

Palle finger

DET SIKRE HEJS AF PALLER
Læs mere om de mange fordele ved pallefingeren.

Arbejdsmiljø betonelementer | CRH Concrete

Et socialt ansvar

MEDARBEJDERE OG MILJØ
Læs mere om vores sociale ansvar her.