MUSICON-BYGGERI VISER SIT ANSIGT UDADTIL

Kunst i betonelementer

Et nyt kontorhus kaldet erhvervshuset ”Samspillet” i Roskilde hylder kunsten ved at have grafisk kunst på facaden. Og det har været en speciel opgave for BETONELEMENT, der har leveret råhuset til byggeriet.

Det er hele pakken til råhuset, som BETONELEMENT har leveret, lige fra de specielle facadebetonelementer til trapper, huldæk, vægge, søjler, bjælker og trappeløb og selve montagearbejdet.

– Det er et kæmpestort ansigt, der er afbilledet på facadeelementerne, og det dækker hele 20 elementer, fortæller Ole Rasmussen, projektleder hos CRH Concrete, som ejer BETONELEMENT.

– Den grafiske fremstilling laver vi ved at lægge papir med aftrykket fra kunstneren Christian Lemmerz ned i formene, så de tilsammen danner ansigtet, når de bliver samlet ude på pladsen til det store kontorhus. Når betonelementet tages ud af formene, er aftrykket tydeligt på betonelementet, tilføjer han.

KUNST I BETONELEMENTER

Når man skal fremstille figurer i betonelementet, lægges det omtalte papir ned i formen. Papiret bærer mønstret, der skal være i elementet i form af en retarder, der hindrer elementets yderside i at hærde op i bestemte områder.

-Når det øvrige betonelement har hærdet, vasker man elementet, og man kan med den specielle retarder styre, hvor dybt mønstret skal gå. Når det ikke-hærdede materiale er vasket væk, er der et mønster i elementet.
Det handler så om at få den store grafik til at passe, da det jo skal deles ud på flere elementer, som støbes for sig, forklarer Dennis Mathiasen.

– Tilmed skal vi i dette tilfælde rundt om et hjørne med grafikken. Det stiller også krav om, at vi skal ramme præcist, så det passer sammen til en samlet helhed, siger Dennis Mathiasen, Operations Director i CRH Concrete.

ET GODT SAMARBEJDE

Hos entreprenøren, JN Group, der opfører bygningen, har det også været en speciel opgave. Det er ikke hver dag, der skal indarbejdes kunst i byggeriet. Det stiller selvfølgelig nogle krav til, at betonelementerne kan støbes med motivet, og det kan man hos BETONELEMENT, der løste opgaven:

– Vi har et rigtigt fint samarbejde med BETONELEMENT og dermed også CRH Concrete, der jo er fuldleverandør af løsninger inden for betonelementer, og vi kender jo firmaet fra flere andre sammenhænge, siger salgs- og udviklingsdirektør i JN Group, Henrik Nielsen.

Udover kunstværket skulle man også finde frem til de rigtige nuancer i de forskellige grå facadeelementer, som brydes af hvide, vandrette bånd.

– Det har vi også haft dialog om, og det er gået rigtigt fint, siger Henrik Nielsen

KUNSTVÆRKET PÅ BETONELEMENT INDENDØRS

Kunstneren Christian Lemmerz’ motiv forestiller en punkrocker eller en festivalgænger med mundbind. Det er måske meningen, at vi skal
tænke tilbage på denne tid, og mindes – også om mange år. Det er med andre ord både en reference til kulturen, og den tid, vi lever i.

Kunstværket er blevet genskabt inde i erhvervshuset af graffitimaleren Don John, hvor man kan se kunstværket close-up på et råt betonelement.

I hvert fald er det noget, man lægger mærke til, og bliver opmærksom på, når man går forbi huset. Erhvervshuset Samspillet er en flerbrugerejendom beliggende i det levende, kreative, musikalske og mangfoldige Musicon i Roskilde. Samspillet har 6 etager fordelt over knap 5.000 m², med diverse tagterrasser, altaner på alle etager, åbne miljøer og terrasse i stueetagen, hvor frokosten kan nydes eller kundemøder kan holdes.

KRÆSET OM MATERIALERNE

Visionen er at bidrage med en stor og flot arkitekttegnet flerbrugerejendom med større og mindre erhvervslejere, som sammen vil give en god dynamik og liv i huset og området. Der er allerede indgået lejekontrakter for over 80 % af lejemålene.

Designet, materialerne og ikke mindst kunsten som pryder nord-vest-facaderne, er der kræset ekstraordinært ved, da det er vigtigt at være en del af det unikke miljø, hvor man skiller sig ud – men hvor der samtidigt er et stort fællesskab.

RÅ BETON INDVENDIG

Udover det kunstneriske bidrag til facaden, er der store glasfacader, på stueetagen og dele af 1. etagen – hvilket giver en åben og imødekommende atmosfære for lejerne og ikke mindst deres kunder samt forbipasserende.

Et stort atrium i glas øverst i midten af bygningen kaster en masse lys ned i ejendommen, som bliver lys og venlig at være i. Mange af de indvendige vægge står i råbeton og giver et flot spil i hallen. Udvendigt skaber  forskellige metalplader og forskellige grå facadeelementer en rytmisk  variation, som gør bygningen spændende at kigge på.

Læs mere om vores sandwichelementer / facadeelementer her.

 

_____________________________________________________

Entreprenør: JN Group
Arkitekt: Arkitema Architects
Bygherre: Udviklingsselskabet Indfaldet