FALDSIKRING FRA 2,8 METER

PATENTERET FALDSIKRINGSPÆL

CRH Concrete har udviklet og patenteret en ny faldsikringspæl med faldsikring fra 2,8 meter i forbindelse med montage af betonelementer og dæk ude på byggepladserne. Det øger sikkerheden, og den kan fastgøres uden brug af værktøj.

Det skal være sikkert at gå på arbejde, og det skal være sikkert og vist, at man kommer hjem til familien efter fyraften. Det skal et patenteret hjælpeværktøj i montagen – faldsikringspælen – være med til at sikre. Hvor de eksisterende faldsikringssystemer typisk kræver en faldhøjde på 5 til 6 meter, kræver denne nye faldsikringspæl kun 2,8 meter. Det er således sikkert at arbejde inde i bygningen ved eksempelvis montage af dæk og vægmontage på dæk over stueetage.

Faldsikringspælen monteres manuelt i de eksisterende 2,5 eller 5 ton løft, og der er derfor ikke brug for værktøj. Med en vægt på 2 x 11 kg er faldsikringspælen håndterbar. Andre systemer kræver enten svejsning eller at blive boltet fast i underlaget, hvilket kan være en udfordring – især i huldæk. Faldsikringspælen løser dermed nogle af de udfordringer, som montagefolk møder, når de skal arbejde i højden med montage af betonelementer.

Sikring mod faldulykker har stor bevågenhed

Der sker på landsplan hvert år faldulykker af forskellig slags i forbindelse med byggearbejde. Derfor er der stor bevågenhed om arbejdsmiljøet og ikke mindst sikkerheden på byggepladserne. Uheldene skyldes mange ting, men travlhed og manglende brug af sikkerhedsudstyr kan være årsager.

– Udfordringen er, at der ikke findes det rigtigt udstyr til at afhjælpe faldrisikoen, når der arbejdes med montage i højden. De øvrige faldsikringer på markedet i dag, har en mindste faldhøjde på 5 til 6 meter. Det vil sige, at hvis en montør står på et betondæk og falder 3 meter ned, som jo er den typiske højde mellem to dæk, så er der ingen hjælp at hente i faldsikringen, som dermed giver en falsk tryghed. For reelt set er den nytteløs, fortæller Esben Nielsen, der er arbejdsmiljøchef i CRH Concrete.

En smart låsemekanisme uden brug af værktøj

– Noget andet er, at de eksisterende faldsikringssystemer enten boltes fast i dækket eller svejses fast til en stålkonstruktion. Der er ganske enkelt ikke materiale nok i et huldæk til, at du kan bore 4 bolte 110 mm fast i underlaget, og der er typisk ikke stål i nærheden, så vi måtte tænke anderledes og finde nye løsninger, fortæller Esben Nielsen.

Løsningen blev en såkaldt faldsikringspæl med en låsemekanisme forneden. Låsemekanismen er simpel og virker ved, at man fastgør løfteøjer i de løfteankre, som i forvejen er indstøbt i huldækket til anhugning. Ved at låse pælen fast i disse øjer, har man et meget sikkert og fast greb i underlaget.

Faldsikringspælen er 1,48 meter høj, og montørernes faldsikringsblok fæstnes i selen mellem skulderbladene, som er ca. samme højde. Linen, som forbinder montøren med faldsikringspælen, er maksimalt 2,5 meter, og det betyder, at man maksimalt kan falde ca. 2,8 meter, fortæller arbejdsmiljøchefen.

FALDSIKRINGSPÆLEN

STEP BY STEP

1. Løfteøje fastgøres uden værktøj i betondækkets indstøbte løfteanker.

4. Ankerpælen sættes ned i den fastgjorte bundplade – så den røde markering er dækket.

2. Faldsikringspælens bundplade sættes over løfteøjet.

5. Sikkerhedslinens øje fastgøres i ankerpælen.

3. Låsedornen monteres og sikres manuelt med split – uden brug af værktøj.

6. Montøren er sikret, og faldsikringspælen sikrer ved et eventuelt fald på 2,8 m.

BESTILLINGSFORMULAR

Bestil faldsikringspælen her

Find priser og angiv leveringsadresse, antal, faktureringadresse her:

Nemt at flytte faldsikringspælen

Eneste begrænsning for montøren er de 2,5 meter rækkevidde, hvilket betyder, at faldsikringspælen skal flyttes, når montøren flytter sig på dækket.

– Det er selvfølgelig en begrænsning, at montøren kun kan nå 2,5 meter ud. Men her kommer så det rigtigt smarte; Det tager nemlig kun et par sekunder at løsne pælen fra øjet. Det er blot at trække splitten og tage låsedornen af – og faldsikringspælen er fri og kan flyttes. Før skulle montøren have elektrisk værktøj til at skrue den fri med. Derefter flytte pælen, finde et fæstningspunkt og skrue nye bolte ned i betonen. Vores løsning er meget hurtigere, forklarer Esben Nielsen.

Han forklarer videre, at faldsikringspælen er opdelt i to. Bundpladen som monteres først og vejer 11 kg. Dernæst sættes ankerpælen, som også vejer 11 kg, oven på bundpladen.

– Det er et system, der er let at håndtere, og det er hurtigt at flytte. Det er temmelig vigtigt, for det handler om at motivere montørerne til hele tiden at bruge systemet. Bliver det for besværligt, så er det lettere lige at springe over, og man tilsidesætter så både arbejdsmiljøreglerne, men ikke mindst løber man en stor risiko, siger Esben Nielsen.

 

Faldsikringspælen er CE-mærket

Alle de dele, der tilsammen danner det nye faldsikringssystem, skal være godkendt efter gældende regler. Det gælder både selen, sikkerhedslinen og den bremseanordning, der træder ind ved belastning.

CRH Concrete kan kun anbefale, at der bruges seler, liner og blokke, der er beregnet og godkendt til situationen, og vi bruger selv et anerkendt faldsikringsfirma til at vejlede om dette.

– Der er lavet loadtests på faldsikringspælen, og det holder til hver en tid, siger Esben Nielsen, der tilføjer, at de konkrete dele er CE-mærket.

Download brugermanualer

Download vores brugermanualer på dansk og engelsk
– og læs hvordan du bruger faldsikringspælen korrekt.

EN 795 og DS/CEN/TS 16145
Type: 21834.000
Serie No: 001

MOTIVATION TIL BRUG AF SIKKERHEDSUDSTYR

CRH Concrete har i forbindelse med implementeringen af brugen af faldsikringspælen haft BAMBUS og BFA involveret. BAMBUS står for Byggeriets Arbejdsmiljøbus. Gennem motivation og kurser vil man sammen sikre, at montørerne faktisk bruger den nye og patenterede faldsikringspæl. Reglerne for arbejde i højden foreskriver, at alt arbejde i højden skal sikres, således at medarbejderen ikke kommer til skade.

– Vi skal passe på vores medarbejdere, og de skal også huske at passe på sig selv. Derfor er det vigtigt, at hjælpemidlerne er så nemme at bruge som muligt – og gerne uden brug af værktøj – for så er man meget mindre tilbøjelig til at springe over, hvor gærdet er lavest, konkluderer arbejdsmiljøchef Esben Nielsen.

Kontakt

Har du spørgsmål til brugen af vores faldsikringspæl eller ønsker du at bestille den, så kontakt:

Esben Nielsen
Arbejdsmiljøchef / Safety Manager
T. +45 7637 7949
eni@crhconcrete.dk