Produktionen

Mindre spild, mere genbrug

Beton er en vigtig ressource i Danmark. Derfor må den ikke gå til spilde.

For CRH Concrete betyder det selvfølgelig, at vi går langt for at bruge al den beton, vi producerer. Det sker gennem projektet Nulspild, som vi har udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut.

Op mod to procent af produktionen ender som restaffald, fordi det bliver til overs ved støbningen på fabrikken. En stor del af den mængde genbruger vi til de næste støbninger – uanset om det er til fundamenter, huldæk eller skillevægge. Det gør vi for at spare på råvarerne.

Samtidig er det vigtigt at understrege, at det færdige byggeri ikke bliver dyrere eller mindre stabilt af at bruge genbrugsbeton som et vigtigt element.

Allerede her er vi nået langt.
Men vi stopper selvfølgelig ikke.

Optimere brugen af beton

I disse år udvikler vi løbende på nye ideer og nye produkter til at optimere brugen af vores råvarer. Også her er vi med i forreste række – f.eks. er vi selv i gang med at udvikle en ny type beton, hvor vi reducerer mængden af cementen i betonen.

Det handler ikke om at bruge så meget beton som muligt. Det handler om at bruge det rigtigt. Derfor arbejder vi hele tiden på løsninger i vores konstruktioner og vores produktion, som reducerer mængden af beton uden at gå på kompromis med styrken og sikkerheden.

Vi er også med i konsortiet bag n3xtcon.dk, som udvikler 3d-beton til mindre og mere specielle opgaver. Teknologien er endnu relativt ny, men perspektivet er særdeles interessant – ikke mindst fordi en 3d-printning kan gøres ekstremt præcist, kan tilpasses og skræddersyes mere individuelle udtryk. Og processen foregår – igen – stort set uden spild.