ET USÆDVANLIGT BOLIGBYGGERI

GULDGLIMMER PÅ BOLIGER PÅ HAVNEBRYGGEN SIRIUS

Havnebryggen Sirius hedder byggeriet af to boligtårne, hver 14 etager høje, på Islands Brygge i København. Og her er der tænkt ud af boksen, når det kommer til valg af materialer, design, indretning og facader.

Byggeriet er langt fremme, og man begynder at kunne ane slutresultatet. Begge råhuse er færdige, og aptering er i gang. Det er KPC (red. Nordstern), der opfører husene for PensionDanmark, og med Henning Larsen Architects bag stregerne til byggeriet.

BETONELEMENT har leveret de mange elementer til byggeriet, og der er stillet helt specielle krav til byggeriet, fordi det skal ende op med at være certificeret efter DGNB Guld. Det betyder, at der er krav til materialevalg og CO2-aftryk.

– Det er en spændende opgave, for kravene til en certificering går jo igennem hele byggeriet, valget af materialer og processer, siger arkitekten, der står for tegningerne til de to boligtårne, Mikkel Hune fra Henning Larsen Architects.

FOKUS PÅ CO2-aftryk

Valget af beton som det gennemgående materiale i byggeriet er helt bevidst, og det stiller krav til, at der fokuseres på CO2-aftryk  i alle dele af byggeriet.

– Vi har tilstræbt et ensartet design igennem bygningskroppene, og derfor har vi valgt beton. Det er et materiale, der er nemt at arbejde med, og som vi kan forme, så det passer sammen i de mange bygningsdele, siger han.

Alle bygningskomponenter er gennemgået i detaljen for blandt andet at få styr på, hvad der bruges af kemi.

– For at have styr på CO2-regnskabet i byggeriet, er det hele selvfølgelig regnet igennem. Med de planløsninger, der er tænkt, med færre skillevægge og større lejligheder, så kan vi overholde kravene, når vi så også tænker os om i de andre bygningsdele, siger han.

BEGRØNNET BETONBYGGERI

Beton passer rigtigt godt sammen med grønne planter. Og det grønne er netop et udtryk, som både arkitekt og bygherre meget gerne vil have fremhævet i byggeriet. Derfor er der i byggeriet indbygget automatisk vanding af blomsterkasser, som får vand fra et sindrigt system, der er indbygget i betonen fra starten.

Husene har et udvendigt søjlesystem, som er med til at give bygningerne et lyst og let præg. Alle lejlighederne får altaner med altankasser og automatisk vanding med regnvand, som føres op gennem serviceskakterne og ud under gulvene til altanerne.

Ifølge Paul Søgaard, der er projektchef hos KPC (red. Nordstern), er det en opgave, som har kostet lidt ekstra overvejelser, og alle rådgivere har været i sving. Han har tidligere fortalt til ELEMENTET, hvordan man endte med en løsning, hvor vandet føres ud mellem altanpladerne og trædækket, og hvor altankasserne er integreret i elementerne. Paul Søgaard kalder sparring med sine rådgivere for afgørende.

– At bygge med fokus på bæredygtighed dækker over mange ting, og ofte handler det om at have styr på materialerne meget tidligt i projekteringsprocessen inden byggeriet. Ved at inddrage dygtige rådgivere fra begyndelsen sikrer vi os, at der bliver et flow i arbejdsprocesserne, og at vi kommer bedst muligt fra start, siger projektchefen.

I dag er et betonhus ikke bare et betonhus. Der er uanede muligheder for at forfine udtrykket, og det er netop det, man fra arkitektens side har ønsket. Beton er et stærkt og robust materiale, og er derfor særligt velegnet, når klimaet er mere aggressivt, som det er, når byggeriet ligger ved vandet, hvor den salte luft indvirker på materialerne.

SPOR OG MØNSTRE I HVIDE FACADEELEMENTER

Og det grønne gælder således ikke kun i forhold til en DGNB-certificering. Det gælder i praksis, for man satser på at husene vil blive iklædt grønne farver fra planterne i de mange altankasser. For arkitekten handler den grønne tankegang og bæredygtighed ikke mindst også om trivsel og adgang til frisk luft. Og derfor har hver enkelt lejlighed adgang til altaner og beboerne vil kunne gå rundt om lejligheden udvendig.

Med hører derudover en enkelhed i materialevalget. Stålværnene på husene er i samme nuance overalt; det samme gælder de trædæk, som bl.a. udgør bunden i hver terrasse. Derudover er der forskellige spor og mønstre i de hvide facadeelementer i beton.

Mikkel Hune forklarer, at man har valgt en sammenhæng i materialerne, som gør, at f.eks. beton er synligt overalt. Betonbelægningen ude foran følges hele vejen ind i bygningen, til man står ved sin hoveddør, men udtrykket bliver mere forfinet og nuanceret, jo tættere man er på boligen. Han er særligt tilfreds med de forskellige mønstre i betonens overflade, der gør det til en individuel oplevelse at færdes i bygningen.

 

_____________________________________________________

Entreprenør: KPC (red. Nordsten)
Bygherre: PensionDanmark
Arkitekt: Henning Larsen Architects