DANFOSS HOUSE

FOKUS PÅ BÆREDYGTIGHED FRA TOP TIL BUND I PRESTIGEBYGGERI

I det nye Danfoss House på havnefronten i Sønderborg er der ikke sparet på anstrengelserne, når det gælder fokus på bæredygtighed. Byggeriet er et skoleeksempel på, hvad man kan opnå med gængse byggematerialer og anvendelsen af low carbon concrete i betonelementerne.

Et smukt nyt og arkitektonisk spændende boligbyggeri med Danfoss som bygherre er godt på vej i Sønderborg. Det er et lejlighedskompleks – men det er ikke et hvilken som helst lejlighedskompleks. Byggeriet skal nemlig demonstrere mest muligt bæredygtighed. Der er taget et aktivt valg om at bygge inden for rammerne af eksisterende byggematerialer.

Man skal altså ikke opfinde noget nyt, men udnytte mulighederne bedst muligt inden for rammerne af tidens materialer. Målet er en DGNB Platin-certificering. Det er det ypperste, man kan opnå, og kun få byggerier i verden har opnået denne status.

Velkendte materialer i beton og tegl

Ambitionen er at opnå DGNB Platin på et helt almindeligt boligbyggeri i tegl og beton og med allerede udviklede energieffektive teknologier. Desuden skal Danfoss House være så tæt på CO2-neutralt som muligt. Målet er at vise, at det er muligt at bygge til
den højeste DGNB-certificering med materialer og teknologier, som eksisterer i dag.

Derfor faldt valget blandt andet på betonelementer i low carbon concrete – også kaldet LCC-elementer – fra BETONELEMENT. Betonsammensætningen i LCC-elementerne er optimeret for lavere CO2 -aftryk.

MINDRE CEMENT

Low carbon concrete er en beton, hvor andelen af cementklinker reduceres ved substitution med andre aktive bindermaterialer som kalcineret ler og flyveaske. Dette betyder, at CO2-aftrykket for nuværende kan reduceres med op til 25%.

– Det er en kompliceret matrix, vi arbejder med. Men med en tæt dialog med leverandører – herunder CRH Concrete og BETONELEMENT, arkitekt, ingeniør med videre, så lykkes det. Det er spændende, at man faktisk tager et aktivt valg for at skubbe til den bæredygtige udvikling, forklarer kalkulatør Kristian Aarøe Sørensen fra Daugaard Pedersen, som opfører byggeriet

LOW CARBON CONCRETE SPARER 31,4 TON CO2

Man er godt på vej, både med byggeriet, og dermed med de første CO2-besparelser. Ved at anvende low carbon concrete fra BETONELEMENT har man faktisk opnået en besparelse på 31,4 ton CO2 alene på vægelementer og huldæk.

– I virkeligheden er det jo en flerårig proces, vi er i gang med, for processen med optimering og beregninger starter allerede i de helt indledende faser, fortæller arkitekt Nikolaj Marstrand Knudsen fra det norske arkitektfirma, Reiulf Ramstad Arkitekter, der har en filial i Aarhus.

KRÆVER HJÆLP TIL BEREGNINGER

Det er en omfattende proces at opnå en så høj certificering. Det stiller krav til løbende dokumentation, samt mange beregninger, som er så komplicerede og tidskrævende, at vi har en konsulent på opgaven, fortæller han.

– Vi har løbende tegnet en del om på projektet, fordi vi skulle tilpasse os kravene, så de kan mødes. For eksempel har vi arbejdet meget med trappeforløbene fra DALTON, fordi man i første omgang mente, at bredere betontrapper kunne give point. Det viste sig ikke at være det rigtige, så det blev ændret igen. Princippet er, at når man ændrer ét sted, så kan det have konsekvenser andre steder, og det har vi arbejdet en del med at tilpasse, og det er så absolut en balancegang for at nå de rigtige resultater, siger Nikolaj Marstrand Knudsen.

Få en lille rundvisning rundt i Danfoss House og hør Vibeke Starup Jakobsen, Director External Operations hos CRH Concrete fortælle om betontypen low carbon concrete og dens mange fordele i nedenstående video:

POINT TIL CERTIFICERING

Et sted, hvor man også har hentet gode point, er ved at have en indvendig loftshøjde på 2,60 meter de fleste steder i byggeriet. Der giver ganske vist lidt større betonelementer, men øger til gengæld væsentligt på lysindfald og gør opholdet og indeklimaet mere behageligt.

– Det er der gode point i, og det kunne vi løse, fortæller Nikolaj Marstrand Knudsen. Der er mange andre faktorer, som kan give plusser og minusser i beregningerne.

Kristian Aarøe Sørensen fra Daugaard Pedersen forklarer videre:

– I stedet for et støbt slidlagsgulv, som man nok normalt ville vælge, er der her lavet en strøkonstruktion i træ, som er mere miljøvenlig, og han tilføjer, at tilstrækkelig plads til cykler til hver lejlighed også er noget, der tæller på positivsiden. Samtidig er der lagt en diskret solskærm ind i vindueselementerne, så rummene ikke bliver overophedet. Der er også efterfølgende driftsmæssige ting, der regnes ind. Eksempelvis er nem adgang til vinduespudsning, så der ikke skal bruges lift, også et positivt element

PROJEKTSPECIFIK EPD

For at udregne den nøjagtige CO2-besparelse har vi på Danfoss House udarbejdet en projektspecifik EPD. Er du interesseret i de nærmere tal bag low carbon concrete og vores betonelementer, så kan du downloade dem her.

EPD for Danfoss House
LCC – Vægge 21066-2

EPD for Danfoss House
LCC – Huldæk 21065-2

FAKTABOX

Huset skal rumme 14 lejligheder i fire etager og nogle af dem bliver gæstelejligheder for medarbejdere, der i perioder er udstationeret hos Danfoss. Huset bliver samtidig et test- og demonstrationscenter for Danfoss’ egne energibesparende løsninger til fremtidens grønne boliger. Byggeriet skal stå færdigt i 2023. CRH Concrete har projekteret, produceret og leveret betonelementerne.

DGNB PLATIN OG DGNB DIAMANT

Fem faktorer indgår i vurderingen i forhold til DGNB: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. Kun 12 etage-boligbyggerier i verden har hidtil opnået DGNB platin-certificering. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet

Læs mere om vores low carbon concrete elementer her.

 

_____________________________________________________

Entreprenør: Daugaard Pedersen A/S
Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter A/S
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører A/S