REDUKTION PÅ 23% CO2

GENANVENDTE BETONELEMENTER ER EN REALITET

​Vi har netop støbt de første elementer med genanvendte betonelementer – en spændende udvikling inden for genanvendelse i betonindustrien. Genanvendelse af beton er ikke nyt. Vi har i mange år støbt elementer med nedknust beton, som erstatter en del af sten og grus i betonblandingen. Det nye er, at vi har støbt elementer med hele stykker genanvendt betonelementer, som erstatter en del af betonforbruget – og dermed reducerer cementforbruget.

De genanvendte betonelementer, som støbes ned i betonvæggene, stammer fra nedrevne byggerier i Danmark og leveres i tæt samarbejde med Tscherning.

– I fællesskab har vi fundet en effektiv løsning på at grabbe elementerne ned fra byggeriet i stedet for at skære elementstykkerne ud. Ved denne løsning tilfører vi ikke yderligere bearbejdning og dermed ingen ekstra energi eller klinger, som har en negativ indvirkning på CO2-aftrykket”, fortæller Mikael Jakobsen, Nedrivningsdirektør hos Tscherning.

Et ekstra plus er, at de genanvendte betonelementer er unikke og giver de støbte elementer et rustikt islæt. Et unika, som nogen af os vil synes er fedt : )

Lars Reimer, teknisk chef hos CRH Concrete bekræfter:  – Sammen med Tscherning har vi kigget på optimering af nedrivningsprocessen, sikring af forsyningskæde og på hvordan vi kan producere betonelementerne til en konkurrencedygtig pris. Det er vi nu i mål med.

REDUKTION PÅ 23% CO2

– Den opnåede reduktion på 23% CO2 i forhold til vores standard betonelementer, hvor vi har erstattet beton med de genanvendte betonelementer. Går vi ind og kigger på betonrecepten og erstatter mere cement i betonblandingen f.eks. med kalcineret ler ser vi potentialet for yderligere besparelse i CO2-aftrykket, forklarer Camilla Dyring, Bæredygtighedschef hos CRH Concrete.

– Genanvendelsesprocenten er på ca. 25% i de støbte elementer, oplyser Vibeke Starup, Director External Operations hos CRH Concrete og fortætter: Vi arbejder kontinuerligt på at optimere vores betonelementer og kigger ind i forskellige løsninger til reduktion af CO2 i vores betonelementer. Nu kan vi levere betonvægge med genanvendte betonelementer. Det er jeg meget stolt af – og glæder mig meget til at snakke med kunderne om denne nye mulighed.

Resultater

  • Ca. 25% genanvendelse i de nye støbte elementer.
  • 23% CO2-reduktion i forhold til vores standard betonelementer og
  • 37% CO2-reduktion i forhold til det generiske datagrundlag for betonelementer i BR18 bilag 2, tabel 7

Udregning af CO2-reduktionen:
Indtil vi har et bedre datagrundlag er de genanvendte betonstykker indregnet med samme emissionsdatasæt som nedknust beton.